„Az Ige testté lett, közöttünk lakott, és láttuk az ő dicsőségét!” (Jn 1,14)

 Láttuk. Milyen fontos is ez a kijelentés ilyenkor karácsony ünnepén. Sok minden zavarhatja a látásunkat, a terített asztal, az ünneplésre érkező család, az őszintének hangzó kívánságok. Amennyiben „látóak” tudunk maradni, és a kulináris finomságok nem vezetnek félre bennünket, akkor észrevehetjük, hogy milyen nehéz a karácsonyt igazán ünnepelni. Már nem a két hónappal korábban elkezdődő reklámhadjáratra gondolok, hanem a saját ünnepünk tárgyára. Mit, vagy kit is ünnepelünk? És tényleg helyesen ünnepelünk-e?
….
A keresztre feszített Krisztus. Őt ünnepeljük? Őt ünnepeled? És ki mersz-e állni mellette ebben a veszélyes időben, amikor Krisztus és az őt követők nem kívánatosak a világban?

Veszélyes időkben üljük körül a karácsonyi asztalt. Békesség után vágyakozunk, de békénk egyedül Krisztus által lehetséges, akinek születését hirdették az angyalok. Ez a karácsonyi örömhír.

Nektek is azt kívánom, hogy benne találjátok meg az idei ünnep békéjét, átölelő szeretetét. Ahogy a kisgyermeknek szüksége van az ölelésre, nekünk is szükségünk van Isten óvó ölelésére, amit Krisztusban ajándékozott nekünk. Ne engedjük, hogy a fenyőfa vagy a szeretet ünnepévé silányítsák, hanem legyen a testté lett Isten szeretetének a nyilvánvalóvá válása ez az idei karácsony.

Részletek Jakab Béla í2017-es karàsonyi írásából

Forrás: ÓBUDAI EVANGELIKUS HETI HÍRMONDÓ

 

Ugyaninnen, néhány szép idézet

GONDOLATOK KARÁCSONY ÜNNEPÉN

„Régi karácsonyok bukkannak fel emlékeim villanásaiból, és megvilágítják az elmúlt időt és embereket, akik élnek újra és örökké a kis karácsonyi gyertyák puha, libegő tényében.”
Fekete István

„A karácsony annyit jelent, hogy Krisztus megszületik egy ember szívében.”
Johan Frinsel

„Karácsony nem az ész, hanem a szív ünnepe. És a szív érzi, hogy azok is ott állnak veled a karácsonyfa körül,
akiket a szemeddel nem látsz, és az eszeddel nem hiszel.**
Müller Péter

„Karácsony tájékán sokakban felmerül a vágy, hogy az ajándékozás kényszere nélkül, a tárgyak árában mért szeretet helyett milyen jó volna csak a szívünk melegét adni.”
Papp Lajos

„Egy pillanatnyi igazság megszépítheti, és meg is fogja szépíteni a világot. Egy pillanatnyi béke megmentheti, és meg is fogja menteni a világot. Egy pillanatnyi szeretet tökéletessé teheti, és tökéletessé is fogja tenni a világot.”
Sri Chinmoy

„Arra gondoltam, nem veszek többé haldokló kis fenyőfát még hátralevő karácsonyaimra, csak egy ágat, hiszen amiért veszem a kis fákat s a kis gyertyákat, az emlékezés és a szeretet lángja nem bennük, hanem énbennem, magamban van.”
Fekete István

„Ne a hóban, csillagokban, ne ünnepi foszlós kalácson, ne diszitett fákon, hanem a szivekben legyen karácsony!”
Szilágyi Domokos

„…amit a pásztor látott, azt mi is megláthatjuk, mert az angyalok minden karácsony éjjel fent lebegnek az égben, csak észre kell vennünk őket. Es nem a gyertyáktól, nem a lámpáktól lugg, nem a holdvilágtól, avagy a napfénytől függ, hanem az a legfontosabb, hogy olyan szemünk legyen, amely meglátja az Úr dicsőségét.”
Selma Lagerlöf

„Ne feledd, ha a karácsony hiányzik a szívedből, akkor a fa alatt sem találsz rá!”
Charlotte Carpenter