Niklán a „Berzsenyi”emléktúrával indult a Berzsenyi Év 2016 programsora

16

Niklán a „Berzsenyi”emléktúrával indult a Berzsenyi Év 2016 programsora
Írta: Horváth LászlóHorváth László
Megjelent: 2016. január 30. szombat, 16:33

9 óra tájékán toporogtunk néhányan a niklai Berzsenyi Dániel Emlékmúzeum kapujában. A jó közepes családi létszámmal összegyűlt népség – Mikics Norbert túravezetésével – kiváló hangulatban és biztató időben indította útjára bakancsait.

A temetőben, a Badacsonyból bányászott kövekből készült emlékoszlop mellett Hársházi Pista bácsi – a niklai történetgyűjtő-„mesemondó” – síremlékénél is tisztelegtünk. Aztán – „Góla” néni szobrát sem kihagyva – az Élet Kertnek vettük az irányt, hogy némi üdítő semmittevés után ismét a múzeum adja a célt.

A hozzávetőleg 160 perces sétafika során – a kötetlen információszerzés, ~adás  keretében – Dani úr mellett Pista bácsi, „Góla” néni, „Mikla” és a berek is terítékre került. Az aktualitásokról nem is szólva.

(De akadt tanulságom és ebből némi konklúzióm. Nagyon tetszett az Élet Kert ötlete. Az éppen távozók megörökítése és a frissen érkezők üdvözlése a közösség által. Mivel akad minálunk pl. Bernáth Aurél, Berzsenyi Dániel, Marczali Henrik, Lengyel József, Noszlopy Gáspár, Tóth Ágoston – ha nem is mindegyikük Marcali szülöttje -, valamint van egy restaurálásra érett – és szánt – Forgách-kastélyunk, az ugyancsak megújítottnak gondolt Ánglussal, hát a helyünk is meglenne a hasonlóra, indokunk a pályázatra. A gombai templom és a Szent János-árok közötti járda déli oldalán úgyis csak értéktelen újnyárfás van – ez mehetne a rászorulók tűzifájának -, így jó hely lehetne a föntebbinek. Bocsánat, hogy illetéktelenül.. 😉 )

Forrás és fotok itt: Emlékturàval indult a BERZSENYI ÉV 2016