BERZSENYI ÉV 2016 / BERZSENYI JAHR 2016

B ÉV 2016_Foto3

Berzsenyi Dániel születésének 240-ik, halálának 180-ik és az első Helikon ünnepségek 200-ik évfordulója alkalmából olyan ünnepségsorozatot szervezünk, melynek összehangolását az Egyházasberzsenyi Berzsenyi Családi Egyesület végzi.

Auf Initiative der ungarische Pädagogen, mit grossen Vorbereitungen und breite Unterstützung von ungarischen Akademiker, Künstler, Stadt- und Gemeindepräsidenten, Universitäten, Kulturellen Vereine, Politikern und Bürger, die die Poesie der grössten ungarischen Dichter Daniel Berzsenyi lieben, wurde 2016  das JAHR DER BERZSENYI.

2016-ban polgári kezdeményezésre, Berzsenyi Dániel születésének 240-ik, halálának 180-ik és az első Helikon ünnepségek 200-ik évfordulója alkalmából olyan ünnepségsorozatot szervezünk, melynek összehangolását az Egyházasberzsenyi Berzsenyi Családi Egyesület végzi.

A rendezvénysorozat ötletét Baloghné Bíró Mária, a kaposvári Munkácsy Mihály Gimnázium magyar tanára vetette föl, aki mögé már fölsorakoztak tanártársai a gimnáziumból, a költő szülőfalujának (Egyházashetye), lakhelyének (Niklának) és Somogy megye tanárainak közössége, gimnáziumok,  az ország egyre több polgármestere, intézménye és egyesülete, a Berzsenyi Irodalmi és Művészeti Társaság, a Keszthelyi Georgikon Egyetem, valamint a Berzsenyi Dániel költészete iránt rajongó polgárok.

A Berzsenyi Évben az a fő cél, hogy minél többen, minél jobban megismerjék Berzsenyi Dániel életét és műveit. Szeretnénk a legnagyobb magyar ódaköltő mellett más kiváló családtagunk életútjára, és alkotásaira is ráirányítani a figyelmet. Ízelítő a programokból:

–  Az Egyházasberzsenyi Berzsenyi Családi Egyesület 2016-ban adja át először a  Berzsenyi Aranykoszorús Kötet kitüntető címet.

–   „Gazdálkodás és Kultúra” elnevezésű konferenciát, melyet a  Keszthelyi Georgikon Egyetemmel karöltve, a Festetics család meghívásával szervezünk. A Festetics család – és főként I. György – a Georgikonon túl, még számos területen alkotott maradandót a magyar nyelvű kultúra terjesztésében.

–    A Festetics családhoz szorosan kötődnek a Helikon ünnepségek is. A XXVI. Berzsenyi Helikon Napok Konferencia a Berzsenyi Irodalmi és Művészeti Társaság rendezésében lesz  Keszthelyen.

–    Berzsenyi Lénárd (1848-as honvéd ezredes, kis híján 14. aradi vértanú, 18 éven át az olmützi vár foglya) festményeiből kiállítást,

–    Dr. Berzsenyi László (zongoraművész, dalszerző, közjegyző) dalaiból dal- és néptáncbemutatót szervezünk.

–   Megemlékezünk továbbá Dr. Berzsenyi Zoltán nagybátyánkról is (székesfehérvári sebész, kórházigazgató főorvosról), aki a Vörös hadsereg bevonulásakor a kórház védelménél mártírhalált halt 1945-ben.

 

Biztosak vagyunk abban, hogy egy ilyen, alulról építkező, többek erőforrásait egy közös cél érdekébe állító, a magyarságtudatot erősítő rendezvénysorozat fontos nem csak a családunk, hanem az ország,  a nemzet számára is, nem csak Magyarhonban, hanem külföldön is.

 

Kisérje figyelemmel oldalunkat itt és a Facebook-on is, hogy többet megtudhasson majd a részletes programokrol!