A keszthelyi Festetics-mauzóleum átadási ünnepségére 2015. október 3-án 11 órakor került sor

IMG_4910

Befejeződött a Festetics-mauzóleum műemléki rekonstrukciója, ezzel Keszthely egyik hires műemléke, a  herceg Festetics család nyughelye újult meg.

A keszthelyi Szent Miklós temető déli végében álló Festetics-mauzóleum 1925-ben épült, Festetics (II.) Tasziló herceg megbízásából. A Helikon Kastélymúzeum Közhasznú Nonprofit Kft. (Pálinkás Róbert ügyvezető igazgató vezetésével) vagyonkezelésébe került építmény rekonstrukciójànak célja az eredeti állapot visszaállítása volt, amely 2015 augusztusában fejeződött be a Miniszterelnökség 175 millió forintos támogatása segítségével.

PROGRAM
11-11:40 Ünnepi beszédek, a mauzóleum megáldása
12:00 Fogadás a Halászcsárda étteremben

Avató beszédet mondott: Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter
Ünnepi köszöntőt mondott: L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára és
Manninger Jenő, a térség országgyűlési képviselője, megyei fejlesztési biztos
A Festetics család nevében a felújítást méltatta: herceg Festetics György
Festetics-mauzóleum felújított épületét megáldotta: Tál Zoltán plébános
A zenei blokkokban közreműködtek: a Festetics György Zeneiskola tanárai és a Helikon Kórus

A nagyszabású ünnepségen és az azt követő fogadáson az Egyházasberzsenyi Berzsenyi Családot és az Egyházasberzsenyi Berzsenyi Családi Egyesületet / Familienverein von Egyházasberzsenyi Berzsenyi, (Simon) Oppel Lea Marianna (Zürich) és Gerbár Józsefné, Czifrák Berzsenyi Zsuzsanna (Budapest) képviselték.

Fotok: a lap alján

* * *

Talán sokak elött ismeretlen, hogy miként kötödnek a Berzsenyiek, az O(p)pelek, Széchenyiek és a hozzájuk kapcsolodó családok Keszthelyhez, a Helikon ünnepségekhez és egymáshoz?
Mi az, amit Festetics György közölni akart a magyarsággal egész életművével, az általa megálmodott és megrendezett ünnepségsorozattal, a fiatalságnak Helikonra vezetésével? Itt olvashat az összefüggésekröl:

Festetics György a szabadkőműves páholy tagjaként a „Helicon” nevet használta, 1772-1774-es években a Tereziánumban tanult, megismerkedett a felvilágosodás irodalmával, Montesquieut olvasta és itt barátkozott meg gróf Széchényi Ferenccel, későbbi sógorával is.
Ezért nevezte el tehát joggal a gróf Helikonnak e nemes eseménysorozatot, melynek célja az volt, hogy az ünnepségre az irodalom jeleseinek bevonàsàval, (főleg azokkal), akik költői vagy szónoki műveikkel már kitűntek, példájukkal bevezethetnék, ösztönözhetnék az ifjúságot a szép stílusra, igényes előadásokra. A meghívott kiválóságokat a Helikon pártfogójának, „fautores Heliconis” nevezték. A helikoni ünnepségeket tehát nem írók részére rendezték, hanem az ő bevonásukkal,  példamutatásra szolgált az ifjúsàgnak.

Folytatás következik…..hamarosan…

FOTOK