VIP vendégek voltunk a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban

Március 4-én az I. Széchenyi Ökölvívó Verseny VIP vendégei voltunk.

Széchenyi István születésének 225. évfordulóját ünnepeljük 2016-ban, az ő szellemiségének jegyében egyedülálló programsorozatot hirdetett a Gróf Széchenyi Család Alapítvány. Széchenyi István ma is élő leszármazottai olyan aktuális ügyekre hívják fel a figyelmet, mint az életen át tartó tanulás, a vállalkozásfejlesztés és innováció, a sport fontossága, valamint nemzeti kulturális örökségünk védelme. A Legnagyobb Magyar által korábban bevezetett reformok és eszmeiség felélesztésében számos hazai ismert ember és szervezet állt az Alapítvány mellé.

 

 

Wesselényi, mint első ökölvívó

A magyarok közül elsőként – legalábbis erre van egyértelmű forrás – báró Wesselényi Miklós húzott bokszkesztyűt, amikor 1822-ben gróf Széchenyi Istvánnal Angliába látogatott. Utazásuk célja nem az ökölvívás volt természetesen, hanem megállapítani azt, hogy Anglia miért tart előrébb a világ többi országához képest, és meg akartak ismerkedni a legmodernebb eljárásokkal is. Ennek folyamán Wesselényi ellátogatott John Jackson edzőtermébe, és ott vett ökölvívóedzéseket. Igazából nem nagyon tudjuk, hogy a báró a megszerzett tudást hasznosította-e valaha, vagy tovább adta-e tudását valakinek, mindenesetre a tény az, hogy ő volt az első ökölvívónk.

Jelentőség és védnökök

Az Ökölvívó Emlékverseny a Széchenyi Örökség Programsorozat első jelentős eseménye, amely nagyon fontos állomás az áprilisi, Samsunban esedékes olimpiai kvalifikációs tornáig vezető úton, ugyanakkor a törökországi indulókról nem csupán a mostani hétvégén látottak alapján határoznak majd.

A sportesemények védnöke 2016-ban Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár asszony.
Az I. Széchenyi Ökölvívó Emlékverseny védnöke Tarlós István úr Budapest főpolgármestere, akit Dr. Szeneczey Balázs úr, városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes képviselt  a verseny két napján.
Az I. Széchenyi Ökölvívó Emlékverseny az Ökölvívó Szakszövetség szakmai partnerségében került megrendezésre.

A verseny tétje és eredményei

Az esemény része a hivatalos versenynaptárnak, mely válogató jellegű torna és egyben az utolsó megmérettetés a sportolók számára az olimpiai selejtező előtt. Súlycsoportonként a négy legjobb magyar sportoló lépett szorítóba, férfiaknál tíz, a nőknél három Olimpia súlycsoportban. Ennek megfelelően a tizenhárom első helyezettet jutalmazták, valamint az összesítésben legjobban szerepelők különdíjat kaptak a Magyar Ökölvívó Szakszövetség bírói testületétől.

A torna legkiemelkedőbb férfi versenyzőjének Bacskai Balázst választották, a nőknél ez a cím Szatmári Petráé lett.

A Széchenyi család Alapítvány által felajánlott különdíjakat, mint a torna legharcosabbjai Ancsin Katalin és Urbán Ferenc kapták.

A régi barátság jegyében

Az Egyházasberzsenyi Berzsenyi Családi Egyesületet (Simon) Oppel Lea Marianna elnök képviselte annak a régi barátságnak folytatásaként, amely a Legnagyobb Magyar és a Legnagyobb Magyar Ódaköltö életében kezdődött az 1820-as években, majd hosszú idő után 2015-ben éledt újra a két család mai leszármazottai között.

Hogyan látták az érintettek

A versenyről minden résztvevő pozitívan nyilatkozott. Törteli Ferenc a KSI szakosztályvezető edzője elmondta, hogy a megmérettetés számukra sikerrel zárult, mert „3 érmet szereztünk: egy aranyat, egy ezüstöt és egy bronzot”.

Anics Kata, Európa bajnok a következő képen értékelte a viadalt. „Nagyon színvonalas verseny volt és klasszul éreztem magam, hogy zenére lehetett bevonulni, mint a profiknál. Ez volt az olimpiai kvalifikációs verseny előtti utolsó megmérettetés, így nagyon fontos verseny volt a számomra”.

Szalagkötések

A „Széchenyi Örökség Programsorozat 2016″ indító Sajtótájékoztatója és azt követően a programsorozathoz való kapcsolódás kifejezéseként SZALAGKÖTÉSRE került sor 2016.február 2-án délelőtt 11:00 órakor, mely tovább is folytatódik és helyszíne: a Magyar Nemzeti Múzeum aulája. Az Egyházasberzsenyi Berzsenyi Családi Egyesület nevében Cz. Berzsenyi Zsuzsa és Oppel Lea Marianna kötöttek szalagot a Gróf Széchenyi Család Alapítvány zászlajára.

A mostani sporteseményen Erdei Zsolt a Magyar Ökölvívó Szövetség nevében szalagot kötött a Gróf Széchenyi Család Alapítvány zászlajára, melyet e különleges alkalomból áthoztak a Nemzeti Sportcsarnokba.

(Simon) Oppel Lea Marianna, az Egyházasberzsenyi Berzsenyi Családi Egyesület elnöke, köszönetet mondott Széchenyi Tímeának, a   Gróf Széchenyi Család Alapítvány elnökének a megtisztelő meghívásért és a számára új sportélményekért.

Fölhasznált források: http://www.szechenyicsalad.hu/hirek/71-i-szechenyi-okolvivo-emlekverseny
http://www.monokli.com/fohirek/fiatalok-berobbanasa-a-dontokben

A fényképek még rendezés alatt àllnak! Elnézésüket kérjük a még meglevö hibàkért!

Fotok