Méltó emlékhely Széchenyi Istvánnak az Óbudai Egyetem Népszínház utcai kampuszán

udvar1

Méltó emlékhely Széchenyi Istvánnak
Széchenyi István – Európa Udvar létesült az Óbudai Egyetem Népszínház utcai kampuszán

Az ünnepség vendégei voltunk

2015. szeptember 23-án, két nappal a ..legnagyobb magyar” születésnapja után, ünnepélyes keretek között került sor az Óbudai Egyetem Népszínház utcai épületének belső udvari terében létrehozott Széchenyi István – Europa  Udvar felavatására.

Megnyitó beszédében Dr. Horváth Sándor, az egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtecnnikai Mérnöki Karának volt dékánja, a projekt kezdeményezője elmondta, hogy az udvart körülvevö épületegyüttest Hauszmann Alajos tervei alapján építették, és 1889 szeptember 15-én adták àt.

Emlékudvar2

A Népszinház  utca szárnyban a Budapesti Allami Közép Ipartanoda a késöbbi Magyar Kiràlyi Àllami Felsö Ipariskola,  a köruti oldalon pedig a Technologiai Iparmuzeum kapott otthont.
Utobbi helyén ma a Nemzeti Fogyasztovédelmi Hatosàg dolgozik,  a Népszinhàz és Csokonai utca epületrész pedig vàltozatlanul a magyar mérnökképzést szolgàlja.

Az egyetem es a kar vezetése rendkivül jentösnek tartja, hogy a mérnökhallgatoknak a szakmái ismeretek àtadàsa melett àltalànos értékeket is közvetitsen és hiszik, hogy az a làtàsmod, amely a műveszetekböl kisugàrzik,  a műszaki értelmiség làtàsmodjàra is hatàssal lehet.

Ennek szellemében  Ézsiás István szobràszművész ötlete alapján hozták létre 2010-ben a Tudomàny-Müvészet- Innovàcio szoros kapcsolatát bemutatni kívánó Bánki Donát Art – Industrial Galériát, amely azota is àllando és  idöszaki kiàllitàsokon keresztül nyujt esztétikai élményt.

udvar2

udvar3

EmlékudvarLMS

A cikk közlését hamarosan folytatjuk és a hibàkat- ékezeteket javitjuk.

Köszönjük megértését!