Berzsenyi Gazda Konferencia: Védik a tepertös pogácsát

Gazdakonferencia_(1)

Védik a tepertös pogácsát

2016. augusztus 24., 18:28   szerzö:  Keszey Ágnes

Keszthely – Svjci óra, svéd acél, tokaji bor, keszthelyi burgonya, hévízi iszap – sokszor meghatározó egy termék minoségében, hogy honnan származik. Többek között az eredetvédelemrol és a földrajzi oltalom megjelöléséröl is szó volt a Berzsenyi Gazda Konferencián.

Kultúra a Balaton környékén – e címet viselte a Berzsenyi Emlékévben, több szervezet együttmüködésével megszervezett konferencia, melyet a Pannon Egyetem Georgikon Karon rendeztek 2016.augusztus 24-én. Az eseménnyel a költö születésének 240-ik, halálának 180-ik évfordulójára emlékeztek.

– A Berzsenyi leszármazottak közül is nagyon sokan dolgoztak a Georgikonban, a majorban, öket is bemutattuk a konferencián. A legnagyobb magyar ódaköltö nem csak költö, hanem gazdálkodó is volt, ez egy csodálatos összefonódás a konferencia témái között – összegezte a szervezök nevében Oppel Lea Marianna, a Egyházasberzsenyi Berzsenyi Családi Egyesület elnöke.

A szerdai programon a házigazda intézmény oktatói szerteágazó témákban tartottak elöadásokat, dr. Lukács Gábor például a magyar védjegyekröl.

A védjegy a többi terméktöl megkülönböztetö jelzés: lehet egy szlogen, logó, évszám. Ez a kérdéskör nagyon részletesen szabályozott. Az, hogy valaki kitalál egy védjegyet, az egy dolog. Ennek a bevezetése és a szakmai tartalommal való megtöltése a meghatározó – emelte ki az egyetemi docens, aki e témákkal
kapcsolatos kurzust is tart az egyetemen.

Elöadásában szólt a hungarikum-rendszerröl is. A magyar kincsek az ágazati, helyi, megyei, tájegységi, majd a felsöbb szinten lévö magyar értéktárakból kerülhetnek be a hungarikumok gyüjteményébe, melyben megyénkböl a Hévízi-tó és a tradicionális hévízi gyógyászat szerepel.

A konferencia résztvevöi hallhatták azt is, hogy a szabályozás szerint létezik a magyar termék (melynek minden ósszetevöje magyar földön termett készült), valamint a hazai termék és a hazai feldolgozású termék fogalma. Az unios szabályozásban is fontos szerepet játszik a származási hely, erröl is szó esett a
rendezvényen.

– Az eredetvédelem meghatározó: fontos, hogy egy minöségi terméket a származási hellyel tudjunk jelölni és bizonyitható, tanúsitható legyen, hogy egy adott termék honnan származik. Emlithetnénk a keszthelyi burgonyát, a hévízi gyógyiszapot, a tokaji vagy egri bort, a Cserszegi füszerest. Én
mezögazdasági termékekröl beszéltem, de például az iparjogvédelem – a svéd acél vagy a svájci ora – is lényeges – fejtette ki dr. Lukács Gábor.

Az egyetemi docens a szerdai konferencián elmondta azt is, hogy az európai unios közlönyben megjelent a tepertös pogácsa receptje, mégpedig azért, mert e magyar hagyományok szerint elöállitott tészta kiérdemelte a hagyományos különleges termék minösitést, mely az unios elismerési rendszer egyik
védjegye az eredetvédelmi és földrajzi jelzés mellett.

Forràs:Zaol.hu Keszthely