A HAZASZERETET…. emléktábla avatás Niklán

Tàbla

Sohasem gondoltam volna, hogy egy ünnep képes ráébreszteni az azon jelen levőket arra, hogy leküzdhető az emberi lélek egyik legerősebb és örökös ellenfele: a félelem. Niklán, szeptember 26-án, amikor a Berzsenyi kúria kertjében egy első világháborús zseniális katonának, Báró Ungár Károlynak – aki egy Berzsenyi lányt vett feleségül – emléktábláját avattuk, akkor éreztem meg, hogy nem kell magyarázkodnunk, amikor arról beszélünk, hogy Trianonban elvették tőlünk országunk 2/3 részét. Napnál is világosabb, hogy ha e tény fölött fájdalmat érzünk és méltánytalanságot gondolunk, akkor igazunk van. Gondolom, az Olvasóban most felmerül a kérdés, mindezt milyen beszédek, énekek, versek – az ünnepek megszokott eseményei – váltották ki belőlem. Megírom azt is.

Az ünnep vendégei voltak

Az emléktábla avatásra sokan eljöttek a falu lakói közül. Ez az esemény, azonban nem csak a helybeliek számára volt fontos. Az emléktábla avatását, melyen 600 magyar katona sorsa is felidéztetett, jelenlétükkel a térség politikusai is megtisztelték. Jelen voltak

Móring József Attila, országgyűlési képviselő úr; Bíró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke; Berta Tibor ezredes, a Honvédelmi Minisztérium Katolikus Tábori Püspökség általános helynöke; prof. dr. Szakály Sándor, a Berzsenyi Dániel Irodalmi Társaság elnöke; dr. Újkéri Csaba, az Irodalmi Társaság alelnöke; Egerszegi Edit, az Irodalmi Társaság titkára; Neisz Péter, elnökségi tag; Stikel János, a Somogy Megyei Szépkorúak elnöke; Mészáros Károly, az Országos Hadkiegészítő Parancsnokság százados; Ruzsics Ferenc, Keszthely polgármestere és többen az Egyházasberzseny Berzsenyi Család és Csalàdi Egyesület (Svájc) tagjai közül.

 

Az ünnepi műsorról

Az ünneplés öt részből állt. Először beszédek hangoztak el, melyeket dr. Fülöpné Kesztyüs Ágota polgármester és Móring József Attila, országgyűlési képviselő úr mondtak. Ezt követte az emléktábla leleplezése, melyet Móring József Attila, országgyűlési képviselő úr; Bíró Norbert a Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke és dr. Fülöpné Kesztyüs Ágota polgármester tett meg. Ezután Berta Tibor ezredes, a Honvédelmi Minisztérium Katolikus Tábori Püspökség általános helynöke megszentelte az emlékművet. Az emlékoszlop megszentelése után következett egy beszédekből, éneklésből és vers elmondásából álló ünnepi műsor. Dr. Szakály Sándor bevezető gondolatai után felcsendültek komolyzenei művek, katonadalok és népdalok. Az énekeket a 25 éves múlttal rendelkező Calipso kórus és a Marcali Dalárda, valamint a Niklai Hagyományőrzők adták elő.

A Berzsenyi kertben az ünnepet koszorúzás zárta. Koszorút helyzetek el Nikla Község Önkormányzata nevében Hakl Zoltán alpolgármester és Harangozó Lajos képviselő; a Berzsenyi Társaság nevében Dr. Újkéri Csaba, Egerszegi Edit és prof. dr. Szakály Sándor; valamint a Niklai Hagyományőrzők. Koszorú helyett az Egyházasberzsenyi Berzsenyi Családi Egyesület nevében Simon Lea Marianna ajándékkönyvet adott a Niklai Múzeum látogatói számára. A könyv dr. Forizs Gergely munkája és Berzsenyi Dániel levelezését tartalmazza. A könyvet a szerző ajánlása ékesíti. A művet Simon Lea Marianna dr. Fülöpné Kesztyüs Ágota polgármester asszonynak nyújtotta át. 

El sem kellett hangoznia

Egy gondolatot még füzök a szeptember végi délelőtt eseményeihez. Talán el sem hangzott az a szó a rendezvényen – ezen a két esőzés közötti, hűvös őszi délelőttön –, hogy érdemes bátornak lenni. Ennek nagyon egyszerű magyarázata van. A bátorságról és a haza szeretetéről nem beszélni kell, hanem példát mutatni. Báró Ungár Károly ezt tette.

Szerzö: RP

 

Fotók: