A díj, ami a hídépítés oklevele lett

Döbrentei Kornél „A harapófogó öblében” című kötete kapta 2018-ban az Év Berzsenyi Aranykoszorús Kötete díjat. A díjat az Egyházasberzsenyi Berzsenyi Családi Egyesület nevében dr. Borlayné Bánsági Andrea adta át. A kötetet méltató Vágó Sándor szerint, a Szerző a hídépítés mestere.

A különdíjat Rakovszky Zsuzsa „Történések” című, 2018-ban megjelent kötete érdemelte ki.

Akik megtiszteltek jelenlétükkel

A díjátadó ünnepségen szinte minden költő, akinek kötete a nyertesek között versenyzett megjelent, így Saitos Lajos, Kaiser László, Iancu laura, Filip Tamás, Jóna Dávid, Rakovszky Zsuzsa, Petrik Iván, Nyirán Ferenc, Szokolay Zoltán, Zsebők Csaba és Döbrentei Kornél. Vendégek érkeztek mind a családból, mind az Egyesület baráti köréből. Nehéz lenne mindenkit fölsorolni és ezen a helyen is köszönjük a megtisztelő figyelmet, ugyanakkor mindenképpen szeretnénk kifejezni örömünket, hogy a Marcali Berzsenyi Dániel Gimnázium képviseletében megjelent ….. Csoszó Gyöngyi igazgató, és a Ceglédi Kossuth Lajos Gimnáziumból eljött Volter Etelka igazgató helyettes és Vágó Sándor magyartanár.

Újból a díjról

Talán vannak, akik ezt a tudósítást az előzmények ismerete nélkül olvassák. Számukra írjuk le, hogy az Év Berzsenyi Aranykoszorús Kötete díjat 2015-ben alapította Egyesületünk és az a díjjal a célunk, hogy minden évben megemeljük Berzsenyi Dániel nevével azt a verseskötetet, amelyik az olvasók szerint értékes és a mi zsűrink szerint kiváló. Az olvasók azzal „szavaznak”, hogy jól fogy a kötet a boltokban; a család pedig bírálók segítségével több kötetből kiemeli a jók közül az első jót.

A díj mellé 200 db nyomtatott könyvjelzőt adtunk át idén a Püski Kiadónak, hogy azokat helyezzék el Döbrentei Kornél könyveiben, így adva tudtul az olvasóknak, hogy „A harapófogó öblében” című kötet az Egyházasberzsenyi Berzsenyi Családi Egyesület szerint is kiváló.

 

Mi történt a rendezvényen?

A díjátadó megszokott menetrendje szerint, először a moderátor szólt néhány szót arról, hogy miért alapítottuk a díjat, majd átadtuk a költőknek az elismerő okleveleket. Ezek után azoknak a kiadóknak is emléklapot adtunk, akiknek képviselői megjelentek. Végül a közreműködők: bírálók, előzsűri tagok, technikai segítők és a méltatásokat elmondó Vágó Sándor tanár úr is, oklevelet vehetett át.

Mivel ennek a tudósításnak a célja az is, hogy azok az érdeklődők, akik nem tudtak jelen lenni a rendezvényen benyomást kaphassanak a légkörről, így a krónikás nehéz helyzetben van. A légkört sokkal inkább érzékeltetni kell, mint jelzőkkel megírni. Szerencsére voltak, akik fényképeket készítettek, amelyek sokkal beszédesebbek, mint az én tudósításom. Azt hiszem, annyit azonban mondhatok, hogy régen láttam ekkora békét irodalmi körökben, mint szombaton ott az Írók Boltjában.

Rákóczi Piroska